MPI Netherlands Nieuwsbrief

Ontvang uitnodigingen voor events & trainingen en blijf op de hoogte van nieuws uit de branche!
Meld je aan

 

 

Succesvol presenteren – hoe je het publiek voor je kunt winnen

AES-5

By: MPI Nederland | sep 27, 2018

Blog: Anouk Ellen Susan (WEBSITE)

Op jouw vakgebied ben je de professional, de expert bij uitstek, je kunt jou alles vragen. Als het er echter om gaat al die kennis in een korte presentatie samen te vatten en voor een publiek te presenteren, steekt opeens onzekerheid de kop op. Deze angst om voor publiek te spreken wordt ook wel glossofobie genoemd.

Het goede nieuws is: je bent niet de enige met deze angst. Drie van de vier ondervraagden geven toe deze onaangename situatie te herkennen. Het slechte nieuws is: uitspraken zoals “Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken“, maken het niet gemakkelijker. Dit soort advies kan de druk – die je toch al voelde – zelfs nog groter maken.

Met de juiste voorbereiding en mijn hulp kan echter iedereen deze angst leren overwinnen. Daarom zal ik via dit kanaal tips gevenover hoe je succesvol een overtuigende lezing of een inspirerende presentatie kunt geven.

Laten we beginnen met de eerste drie tools:

1. De voorbereiding is het belangrijkst. Wie is mijn publiek? Voor wie geef ik mijn lezing? Hoe meer je weet over je toehoorders, hoe beter je je lezing op hun interesses kunt afstemmen. Het gaat erom je publiek te bereiken. Je toehoorders moeten zich aangesproken en vooral gezien en begrepen voelen. Probeer daarom van tevoren zoveel mogelijk te weten te komen. Doe onderzoek naar je doelgroep: Wat is het voor onderneming? Wat is de filosofie van het bedrijf? Wie zijn de medewerkers? Waar draait het om?

Laat op subtiele wijze merken dat je weet waar je toehoorders zich mee bezighouden, en waar ze dagelijks tegenaan lopen. Stem je begroeting en je eerste zin hierop af, om zo je toehoorders direct voor je te winnen. Zo weet iedereen in de ruimte dat wat je zegt relevant is voor hem of haar, en maak je een professionele en sympathieke indruk, omdat jouw lezing geen standaardpresentatie is, die je altijd en overal zou kunnen houden.

2. Maak contact met je toehoorders. Spreek niet in het luchtledige, alsof er geen publiek zou zijn. Kijk de mensen aan, glimlach naar ze, win ze voor je. Dat doe je bijvoorbeeld door retorische vragen te stellen, door met de een of de ander een korte dialoog aan te gaan. Blijf kalm, geef jezelf en je publiek ook af en toe een denkpauze, zodat het belangrijke zaken op zich kunnen laten inwerken. Daarnaast is het belangrijk niet alleen tijdens je lezing contact te hebben. Ik heb daar zelf goede ervaringen mee opgedaan, door me vóór mijn presentatie niet stil in een hoekje te verstoppen, maar me onder het publiek te mengen, een beetje te babbelen met de mensen, even kennis te maken. Het is de beste manier om mensen voor je winnen, contact met ze te maken. Stel vragen, luister, gedraag je als een charmante gastvrouw. Misschien kun je wat er besproken is wel spontaan in je lezing verwerken – het gaat erom dat je op hetzelfde level komt met je publiek. Zo creëer je verbinding, wek je interesse en geeft het ook niet als je je een keer zou verspreken.

3. Blijf bij jezelf. Tijdens mijn workshop over “Succesvol presenteren“ geef ik veel concrete tips. De knowhow die ik heb opgebouwd tijdens mijn 20 jaar professionele ervaring en mijn studie “Professional Speaker“ worden hierin verweven. Er zijn veel verschillende tools en iedereen moet voor zichzelf uitzoeken wat bij hem of haar past. Ik heb een rugzak vol met gereedschap voor een geslaagd optreden voor publiek. Niet alles past bij iedereen. Het belangrijkste is: blijf bij jezelf, wees authentiek en zoek uit wat je bruikbaar lijkt, wat bij jouw past. Jij praat over JOUW thema, ik ondersteun je daarbij.

Als je met passie over je thema praat, breng je deze passie ook over op anderen!

AES-4-300x300
Anouk heeft meer dan 20 jaar ervaring in het marketingvak en is een ervaren keynote speaker. Sinds enkele jaren werkt ze als Director Business Strategy voor het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) in Duitsland. Op 29 en 30 oktober geeft ze speciaal voor MPI Nederland een training over succesvol presenteren. Aanmelden is nog mogelijk!

 

Author

PersonPlaceholder
MPI Nederland

 
Meer opmerking laden
Nieuwe code
Comment by from

 

 

 

Connect with Us