MPI Netherlands Nieuwsbrief

Ontvang uitnodigingen voor events & trainingen en blijf op de hoogte van nieuws uit de branche!
Meld je aan

 

 

BTW-problematiek #1

oninbare-vordering

By: MPI Nederland | sep 27, 2018

De BTW teruggaafregeling opeenstaande facturen is gewijzigd
Je hebt jouw dienst of product gefactureerd en dit met btw aan jouw klant in rekening gebracht. Je hebt de gefactureerde btw aangegeven in jouw btw-aangifte en betaald aan de belastingdienst. Vervolgens laat jouw klant de betalingstermijn verstrijken zonder te betalen en je weet ook niet wanneer er alsnog betaald gaat worden. Dat is een zeer vervelende situatie.
In het verleden zijn er discussies geweest met de belastingdienst over de vraag wat nu precies het moment is, waarop je zeker weet dat de factuur niet meer zal worden betaald. Om de discussies daarover te verminderen is de regeling vereenvoudigd. Ook als je nog niet helemaal zeker weet of jouw factuur alsnog betaald gaat worden, toch kan de btw al worden teuggevraagd als precies één jaar is verstreken na de uiterste datum voor betaling van de factuur.

Voorbeeld
Stel dat je op 1 januari 2017 een factuur hebt uitgereikt en de uiterste datum voor betaling is verlopen op 30 januari 2017. Een jaar later, dus op 30 januari 2018, is de factuur nog steeds niet betaald. Je moet nu de btw terugvragen via de btw-aangifte over januari 2018. Je mag niet vergeten om over januari 2018 de teruggaaf te verzoeken, want de regeling geeft geen herkansing. Het is dus niet mogelijk de btw terug te vragen via de aangifte over een andere maand of ander kwartaal.

Zoals uit het voorbeeld blijkt is het belangrijk om goed bij te houden wanneer de uiterste datum voor betaling van de factuur verstrijkt. Zorg dus dat de betaal termijn goed op je factuur staat (wettelijke betaaltermijn is 30 dagen). Uiteraard is het ook mogelijk om de betalingstermijn vast te leggen in de overeenkomst van opdracht of in de algemene voorwaarden.

De Overgangsregeling
Voor oudere openstaande facturen, dus van vóór 1 januari 2017, is ook een regeling getroffen. Als zo’n oudere factuur op 1 januari 2018 nog niet is betaald, dan kan ook die btw worden teruggevraagd. Uiteraard moet ook die teruggaaf op tijd worden geclaimd, dat wil zeggen via de btw-aangifte over januari 2018 als je een maandaangifte doet of via de btw-aangifte over het eerste kwartaal 2018 als je een kwartaalaangifte doet.

Gevolgen voor de debiteur
De debiteur, die de factuur niet betaalt, heeft een terugbetalingsplicht van de in aftrek gebrachte BTW. Hiervoor bestond al een regeling, maar die regeling hanteerde de termijn van twee jaar in plaats van één jaar. Dus, zodra een factuur meer dan één jaar open staat, moet de debiteur de in aftrek gebrachte btw terugbetalen aan de belastingdienst via de aangifte. Ook hier geldt dat de termijn gaat lopen vanaf de uiterste datum van betaling. Doe deze aangifte via suppletie formulier als negatieve BTW bij vraag 1a of 1b.

 

Author

PersonPlaceholder
MPI Nederland

 
Meer opmerking laden
Nieuwe code
Comment by from

 

 

 

Connect with Us