MPI Netherlands Nieuwsbrief

Ontvang uitnodigingen voor events & trainingen en blijf op de hoogte van nieuws uit de branche!
Meld je aan

 

 

CGR – de Verdieping

5-cgr_verdieping-767x511

By: MPI Nederland | sep 27, 2018

Na het overweldigende succes van onze eerste CGR bijeenkomst van 7 november 2016, bleek er veel vraag naar een vervolgsessie die nog dieper op de materie in zou gaan. Veel basiszaken werden al duidelijk op 7 november, kwamen er veel nieuwe vragen aan de orde. De regelgeving, wettelijk en vastgelegd in de Code Geneesmiddelen Reclame – CGR voor kort – is niet sluitend. Het uitgangspunt is het creëren van transparantie. Zo lang je dat in het achterhoofd houdt bij alle beslissingen zit je safe, toch?

Het vervolg vond plaats op 13 februari in het Carlton President Hotel in Utrecht. Dat er in onze industrie nog veel onduidelijkheid is, bleek uit het wederom grote bezoekers aantal.

De presentaties van Marly van Kuijk (senior inspecteur bij de Inspectie dienst voor de Gezondheids zorg IGZ) en Jan van der Schoor (jurist bij CGR) brachten veel duidelijkheid. De antwoorden op de vragen die tijdens CGR de Verdieping werden gesteld zijn terug te vinden op de website van CGR. Klik hier om naar de website van CGR te gaan.

Wat kun je verwachten bij een inspectie door IGZ? Deze en vele andere vragen werden door PCO’s met elkaar gedeeld in de workshops na de pauze.

Bij suppliers kwamen vooral vragen naar voren zoals: “mijn A-locatie is goedkoper dan veel accommodaties met veel minder uitstraling in de Randstad, echter vanwege de uitstraling kan ik eigenlijk geen medische congressen hosten. Wat kan ik doen om toch medische congressen te hosten?”. Dit is lastig uit te leggen, maar toch wel te verklaren: IGZ geeft aan dat de locatie niet de reden mag zijn om deel te nemen aan een congres. Zou je ook deelnemen wanneer het congres op een andere locatie gehouden wordt? Het gaat dan niet om de kosten maar om puur om de uitstraling van de locatie. Prijs is in dit geval ondergeschikt aan uitstraling. Dat is echter niet altijd het geval. Uit de zaal kwam nog de suggestie om wel de regio, maar niet de exacte locatie prijs te geven. Daarmee zal het besluit om wel of niet deel te nemen aan scholing of congres bepaald worden door de content en niet de locatie zelf. En dat is uiteindelijk het effect dat de inspectie wil bereiken.

Een drietal punten die tijdens de verdieping naar voren kwamen willen we je nog meegeven:

    • In het kader van transparantie zijn je sprekers op gesponsorde bijeenkomsten verplicht om een slide te tonen met daarin hun banden met de farmaceutische industrie.
    • Regel en leg alle afspraken vooraf goed vast. Beter vooraf duidelijkheid dan achteraf problemen.
    • Er komen nieuwe uitgangspunten voor de beoordeling van gastvrijheid. Met name de verhouding tussen wetenschappelijk deel en netwerkdeel zal worden beoordeeld.

Een van de aanwezige PCO’s gaf desgevraagd het volgende commentaar:
Als congresmanager is het nu zaak om goed op de hoogte te zijn van de regelgeving. Door juist in een vroeg stadium met de opdrachtgever een aantal essentiële onderdelen te bespreken, werk je samen naar een goede bijeenkomst die voldoet aan de gestelde eisen.

Geen angst voor de inspectie maar juist een warm welkom, gewoon omdat je de zaken goed geregeld hebt! Daar heeft deze MPI bijeenkomst aan bijgedragen! Degene die echter pasklare antwoorden verwachtte kwam toch bedrogen uit: tijdens de sessie rezen ook weer de nodige extra vragen. Wellicht reden genoeg voor een verDRIEping? Wordt vervolgd…

 

Author

PersonPlaceholder
MPI Nederland

 
Meer opmerking laden
Nieuwe code
Comment by from

 

 

 

Connect with Us