MPI Netherlands Nieuwsbrief

Ontvang uitnodigingen voor events & trainingen en blijf op de hoogte van nieuws uit de branche!
Meld je aan

 

 

Crossing borders

Cyriel Kortleven

By: Cyriel Kortleven | jun 8, 2021

Stel: je verkoopt auto’s. Vergelijk die autobranche nu eens met een heel andere, laten we zeggen die van de musea. Hoe verschillend deze sectoren op het eerste gezicht ook zijn, ze hebben een kleine overlap. Zo hebben ze allebei showrooms, er worden rondleidingen gegeven door mensen die er veel van kennen, ze…

Stop. Hier heeft het idee van crossing borders niets mee te maken. Nee: crossing borders gaat over bewust uit die overlap stappen. Kijk wat je kunt leren van gewoonten, experimenten en evoluties in een museum waar de autobranche niks mee te maken heeft. Daar zit vaak het grootste potentieel.

Waarom is over het muurtje klimmen, eh… kijken nu zo’n goed idee?
Vliegtuigingenieur Owen MacLaren was met vervroegd pensioen toen zijn eerste kleinkind werd geboren. Geconfronteerd met de logge en onhandige kinderwagens van de jaren zestig, liet hij zijn kennis van landingsgestellen op het wagentje los. De lichte en inklapbare buggy werd geboren. Om maar te zeggen: er is altijd iemand anders die jouw probleem al voor je heeft opgelost.

Ten tweede: de disruptie komt van buiten je eigen sector. Banken hebben veel meer te vrezen van techgiganten dan van andere banken. Waarom? Hoe werken zij? Welk probleem creëert dat voor ons? Het is nuttig om die bedreiging in de ogen te kijken.

Wat we nodig hebben voor innovatie zijn niet best practices, maar next practices. Even volledig de gekheid toelaten voordat de echt vernieuwende ideeën komen. Wat als we een hotel uitbaten zonder kamers? Wat als we gewoon de huiskamers van mensen gebruiken? The rest is history.

Use your skills, follow the process
Om effectief buiten out of the box te kijken, heb je bepaalde vaardigheden nodig: je moet je oordeel kunnen uitstellen, je moet vanuit een andere hoek naar de wereld kunnen kijken, je moet niet stoppen bij je eerste idee en je moet verbeeldingskracht opbrengen.

Het proces zelf is eigenlijk heel eenvoudig. Ten eerste is het belangrijk één hoofdvraag helder te krijgen. Bijvoorbeeld: hoe kunnen we het juiste talent vinden voor onze organisatie? Met die vraag kun je de abstractieladder op: je kunt hem concreter (‘hoe vind ik mensen voor die ene afdeling waar er zo’n groot verloop is?’) en van daaruit weer abstracter maken (‘hoe kunnen we werknemers gelukkig houden?’). Maar blijf in je vraag zitten.

Vervolgens ga je grenzen verkennen. Zijn er synoniemen voor de woorden die ik gebruik? Wat als ik ‘organisatie’ vervang door ‘tribe’? Is er een ander woord voor ‘talent’? Doe inspiratie op in (voor jou) vreemde gebieden: de natuur, sport, patent databases, … Wat ook kan helpen is de oefening: ‘what would X do’? X kan dan een groot bedrijf zijn, een bekend merk, of iemand die je bewondert.

Vind je iets aan de andere kant? Ga dan vervolgens niet voor copy paste, maar experimenteer ermee. Pas het aan op jouw manier, integreer het in jouw aanpak, leer ervan, verrijk jezelf. Connect the dots.

Vermomde fietsen
De Nederlandse firma Van Moof bouwt en exporteert fietsen. Wat bleek nu: meer dan 25% van het aanbod was beschadigd na de verzending. Dat moest veranderen. Ze dachten na: met welke producten zijn koeriers wél voorzichtig? Ze kwamen uit op televisies. Sindsdien prijkt er een foto van een televisie op hun verpakking. Het resultaat? 80% minder beschadigingen!

Waar zit de ‘beschadiging’ in jouw organisatie? Welke vraag neem jij mee de grens over?

Let's RECONNECT in Brabant op 1 juli 2021
Tijdens RECONNECT begeleid, topspreker Cyriel Kortleven, je door de drie fasen van het Crossing Border proces. Hij leert je middels interactieve spelformats  over de eigen muren heen kijken en constructief nieuwsgierig te zijn naar inspiratie vanuit onverwachte hoek. Een mooie brug naar het middagprogramma van RECONNECT, waar de grens wordt overgestoken naar andere sectoren om te zorgen voor een frisse blik op de meeting en eventbranche. Zien we jou op 1 juli terug?

 Meld je aan op www.visitbrabant.com/reconnect

 

Author

1 Cyriel Kortleven grabbing hand (profile)
Cyriel Kortleven

 

 
Meer opmerking laden
Nieuwe code
Comment by from

 

 

 

Connect with Us